Galerie camere cazare

Casa Anastasia
a 2-a casa a ta din Costinesti

Localitatea-statiune Costinesti este situata in partea de est a tarii, in regiunea Dobrogea, si apartine de judetul Constanta (oras de care o despart 31 de km), aflat la tarmul Marii Negre. Este o destinatie de vacanta cunoscuta in randul tinerilor si studentilor, inca din perioada ceausista. Amplasarea la aproximativ 10 m deasupra nivelului marii, ceea ce motiveaza si climatul litoral maritim, cu veri calduroase (temperaturi de peste 27 grade Celsius) si ierni blande, cu medii termice in ianuarie de 0 grade Celsius. Vara, nebulozitatea este foarte mica, precipitatiile sunt sub 400 mm anual, iar vantul are viteza redusa.

Este cunoscut faptul ca cea mai calda perioada este cuprinsa intre a treia decada a lunii iulie si prima decada a lunii august, iar vremea frumoasa incepe din aprilie pana in a doua jumatate a lunii octombrie. Plaja intinsa, cu nisip fin este amenajata pentru talasoterapie si helioterapie fiind orientata spre est, beneficiind de soare pe toata durata zilei (specific de care beneficiaza putine plaje din Europa). Plaja de la Costinesti are peste 5 km lungime, si 200 de metri latime.

Istoric

Localitatea Costinesti se suprapune pe vechea vatra a unei mici colonii grecesti, numita Parthenopolis, iar in Evul Mediu este cunoscuta drept Mangeapunar. In perioada 1840-1940, satul este populat de germani dobrogeni, iar din anul 1960 apare pe harta sub denumirea de Libertatea. Numele Costinesti este luat de la un vestit latifundiar si om politic al secolului al XIX-lea, Emil Costinescu. In Costinesti, turismul debuteaza inca din 1949, o data cu inaugurarea primei tabere destinate pionierilor. Zece ani mai tarziu a fost deschisa tabara internationala a studentilor. Era vorba de cateva sute de corturi albastre asezate de-a lungl falezei. Aceasta localitate evolueaza de la un mic sat pescaresc intr-o destinatie de vara populara in randul tinerilor, si mai ales al studentilor. Un hotel si o serie de complexuri cu vile si bungalouri au fost create in timpul erei comuiste, diferite ca stil si confort. Dupa 1966, la Costinesti s-a construit masiv, Nicu Ceausescu avand un rol important in dezvoltarea statiunii. Dupa 1989, unele dintre ele au fost modernizate, dar au fost constrite si altele, in special in partea de nord a statiunii.

Cultura

In partea de nord a plajei, aproape de tarm, se afla epava Evanghelia, un vas grecesc esuat in anii ’60, aceasta epava fiind una din atractiile Costinestiului. De asemenea, in anii ’70 a fost amplasat pe plaja centrala din Costinesti un monument cunoscut astazi de toata lumea sub numele de Obelisc, transformandu-se si intr-un punct de intalnire pentru tineri. In 2005, in urma inundatiilor, Obeliscul a fost distrus, fiind acoperit cu pamant si nisip. Deoarece vechiul edificiu n-a mai putut fi reparat, s-a comandat ridicarea altuia, mai impunator.

Schitul Sfanta Elena din Costinesti este o biserica ortodoxa cu viata de obste. In urma unui teren de 100 ha donat de mama regelui Mihai (principesa Elena), s-a ridicat o manastire de maici care ulterior, in anul 1930, a devenit manastire de calugari. Cativa ani mai tarziu, manastirea a fost inchisa, ridicandu-se ulterior satul Schitu. Asezamantul a fost reinfiintat in anul 1990.

Agrement

Statiunea are un lac mic in interiorul tarmului, lacul Costinesti, care are o suprafata de 7 ha, de adancime mica. Inainte de inundatii, acesta a fost separat de mare pintr-un cordon de nisip. Acest lac este unicul de pe litoralul Romaniei care nu este alimentat din subteran. Datorita salinitatii mari, s-a format un strat considerabil de namol folosit la tratarea bolilor reumatice.

Viata de noapte este dezvoltata in mare parte in jurul a trei discoteci in aer liber (Discotecile Ring, Tineretului si Vox Maris). Deoarece este frecventata in mare parte de tineri, statiunea nu doarme niciodata. De asemenea, terasa cu muzica rock’n roll “White Horse” dateaza inca din anii 1960.

Cu siguranta statiunea Costinesti este una din cele mai frumoase destinatii de vacanta din Romania, potrivita mai ales pentru cei tineri, dornici de distractie.